Altijd omgeven door inspiratiebronnen

Inge Aanstoot

Al sinds de jaren negentig is Foundation B.a.d. gevestigd in Oud-Charlois, in een voormalig schoolpand (met fantastische tuin) dat door kunstenaars werd gekraakt, opgeknapt en met liefde beheerd. Vestia is inmiddels eigenaar van de achttien ateliers, zeven woningen en drie gastateliers. Inge woont en werkt er sinds 2013.

Inge Aanstoot maakt verhalende schilderijen die uitnodigen tot ontdekken. Ze woont en werkt in hetzelfde pand in Rotterdam Charlois en kijkt ernaar uit om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens Groot Rotterdams Atelier Weekend.

Maak deze zin af: als ik in mijn atelier ben dan…

“... sluit ik me af en richt ik me volledig op de onderwerpen waarmee ik werk. Ik werk associatief. Mijn werk gaat nooit over maar één persoon, verhaal of onderwerp. Ik kijk foto’s, pak er boeken bij, luister podcasts, kijk documentaires of een Sissi-film uit 1956 en leg verbanden. Soms werk ik in een hyperfocus aan één schilderij, soms aan meerdere doeken tegelijk. Ik ben altijd omgeven door mijn inspiratiebronnen.”

Inge Aanstoot

Wat typeert jouw werk? En jouw werkwijze?

“Ik maak voornamelijk grote, volle en verhalende schilderijen die uitnodigen tot kijken, zoeken en ontdekken. Mijn werk gaat over (on)gelijkheid, botsingen van wetenschap en geloof, natuur versus cultuur, fragmenten uit zowel sprookjes als encyclopedieën. De schilderijen zijn op zichzelf visueel interessant, maar zetten hopelijk ook aan tot nadenken en bevragen. Ik vertel graag verhalen uit het verleden en heden. Ik belicht personen, verhalen en gebeurtenissen die ondergesneeuwd zijn. Mijn werk is nu te zien bij Vriend van Bavink in Amsterdam, met mijn solotentoonstelling ‘Small change, little changes’. Die serie maakte ik in mijn nieuwe atelier. In 2020 verhuisde ik naar een andere ruimte in het pand. Dat heeft mijn werk een enorme boost gegeven.”

Kun je iets vertellen over B.a.d. en waarom jij jouw atelier hier hebt?

“Sinds 2013 heb ik een atelier én huis bij B.a.d.. Toen ik gevraagd werd, greep ik mijn kans direct. De jaren ervoor had ik vaak een werkruimte in antikraakpanden, samen met vrienden of oud-klasgenoten. De onzekerheid daarvan maakte dat ik opzoek was naar een collectief als B.a.d. Zij kraakten het schoolgebouw begin jaren negentig. Dat was toen nog legaal, al hadden krakers een slechte reputatie. De kunstenaars in B.a.d. toonden hun goede intenties: ze knapten het pand en de tuin volledig op. Toen ik hier terecht kwam, was het net een stichting geworden. Het beheer was net overgenomen door Vestia, waar het collectief het van huurt. We hebben achttien ateliers, zeven woningen en drie gastateliers, waar vaak internationale kunstenaars verblijven. Het werkt verfrissend dat er om de paar maanden andere gastkunstenaars in het pand werken. Het brengt nieuwe stemmen, nieuwe verhalen en nieuwe ogen. Die nieuwe contacten waren voor mij ook een reden om naar B.a.d. te komen.”

“We organiseren regelmatig B.a.d.-nights: informele atelieravonden met een diner waarbij iedereen welkom is. Vanwege corona konden deze niet doorgaan. We hebben toen de ramen op de begane grond ingericht als vitrinegalerie, zodat we toch een connectie met de wijk konden aangaan.”

Waarom is het leuk voor bezoekers om jouw werkruimte te zien?

“Sinds 2020 heb ik een hele ruimte voor mezelf, met prachtig licht. Dit heeft mijn werk onverwacht veel goeds gedaan. Tijdens het atelierweekend kun je zien waar ik de laatste tijd aan heb gewerkt, maar ook hoe mijn werk tot stand komt en wat mijn inspiratiebronnen zijn.”

Zien bezoekers je tijdens Groot Rotterdams Atelier Weekend aan het werk?

“Waarschijnlijk niet, meestal ben ik in de weer met taart en drankjes. Ondertussen vertel ik honderduit en laat ik van alles zien.”

Wat hoop je zelf uit het weekend te halen?

“Ik hoop op gezellige, informele ontmoetingen waarbij we verhalen kunnen uitwisselen. Onder het genot van kunst aan de muur én lekkers op tafel. Ik vertel graag zelf waar ik mee bezig ben, wat me inspireert en drijft. Anderzijds hoor ik graag wat anderen in mijn werk zien: welke verhalen ontbreken en hoe komt het over? Dat geeft me hopelijk nieuwe input om mee verder te gaan.”

Welk ander atelier/complex mogen bezoekers niet missen? Waarom?

“Binnen B.a.d is het leuk om bij Anique Weve te kijken: ik werk met haar samen onder het pseudoniem Marie Pop. Anique toont ook haar eigen werk.”

foundationbad.nl en ingeaanstoot.nl

Foundation B.a.d., Talingstraat 5