Ik leer graag nieuwe kunstliefhebbers kennen

Sylvie Overheul

Op het Oranjeboomterrein, dat zijn naam ontleent aan de voormalige bierbrouwerij, staat een oud schoolgebouw (1898) in de Oranjeboomstraat. Elk klaslokaal is tegenwoordig een atelier. Negen kunstenaars werken hier, waaronder Sylvie Overheul. Ze koos deze plek vanwege de prettige lichtinval, essentieel voor een realistisch portretschilder.

In haar werk combineert Sylvie graag tegenstellingen: schoonheid met flauwe humor bijvoorbeeld. Die tegenstelling zie je tijdens Groot Rotterdams Atelier Weekend terug op haar werkplek, waar de ene kant wit en leeg, en de andere kant vol en gezellig is.

Sylvie Overheul atelier

Wie ben je en wat maak je?

“Mijn naam is Sylvie Overheul en ik ben realistisch portretschilder. Het antwoord op deze vraag is voor mij eigenlijk samen te voegen: dat wat ik maak, is wie ik ben. Ik kan dan ook geen scheiding maken tussen privé en werk. In mijn werk staat het portret centraal, maar daar ligt niet per se de focus. Ik voel wel steeds de behoefte om een narratieve meerwaarde aan mijn werk toe te voegen en combineer graag tegenstellingen, zoals esthetiek en flauwe humor. En ik zoek naar het snijvlak tussen werkelijkheid en fictie. Ik denk dat mijn werk het beste in het ‘hokje’ magisch-realisme past. Daarbij schilder ik graag met acrylverf. Voor tekeningen op papier zijn (kleur)potloden en pastelkrijt favoriet.”

Waarom is dit jouw atelier? Aan welke voorwaarden moest deze plek voor jou voldoen?

“Het belangrijkste voor mij aan een atelier is goed licht. Noorderlicht en hoge ramen zijn ideaal. Mijn atelier op het noordoosten heeft alleen ‘s ochtends zon, dat is voor ook perfect. Rond die tijd start ik langzaam op met koffie, daarna kan ik aan de slag. De hoogte van het plafond is ook niet onbelangrijk, want een schildersezel op de hoogste stand meet makkelijk drie meter.”

“Tijdens het schilderproces kijk ik regelmatig op afstand naar mijn schilderij. Ik hang het dan aan de lege, witte muur om zo min mogelijk beïnvloeding van omliggende kleuren te hebben. De ene kant van mijn atelier is geheel wit, de andere kant hangt vol met van alles. Ik ben hier vaker dan thuis, dus waarom zou ik het niet een beetje knus maken?”

Kun je iets vertellen over het ateliercomplex en de kunstenaars die er gevestigd zijn?

“Een prachtig oud schoolgebouw uit 1898 is ons ateliercomplex waarin negen kunstenaars een eigen plek hebben, een voormalig klaslokaal. De disciplines zijn divers: van staal- en houtbewerking tot keramiek, schilderen of filmmaken. SKAR beheert het complex. Hoewel het pand al decennia als ateliercomplex wordt gebruikt, herinneren oude details nog aan de schoolse geschiedenis ervan.”

Waarom doe je mee aan GRAW?

“Het atelierweekend is een geweldig initiatief om kunst groots op de kaart te zetten. Het is een evenement van formaat, zowel voor de kunstenaar als voor de bezoeker. Om eerlijk te zijn zou ik in mijn eentje de deuren van het atelier niet snel openen voor publiek, maar gezamenlijk heb je meer bereik. Letterlijk, want door het hele pand en in de tuin worden er kunstwerken opgebouwd en getoond. Ik vind het leuk om nieuwe kunstliefhebbers te leren kennen. Ik zet de bubbels alvast koud!”

Wat wil je mensen met jouw plek en kunst laten zien/duidelijk maken?

“Voor bezoekers is het leuk om een plek te zien die normaal vaak verborgen blijft. Het geeft een kijkje achter de schermen in een atelier, maar ook in mijn praktijk en hoe ik werk. Er zijn natuurlijk veel kunstwerken te zien, maar bezoekers kunnen tijdens het weekend ook vragen stellen over mijn werkwijze.”

Op welke reacties/resultaten hoop je?

“Ik hoop dat het voor iedereen een mooi en inspirerend weekend wordt. En natuurlijk hoop ik dat ik wat schilderijen verkoop.”

sylvieoverheul.nl

Oranjeboom, Oranjeboomstraat 109