Haute Photographie toont nieuw talent

Rolf van Rooij kijkt analoog

Toen talentvol fotograaf Rolf van Rooij (2003) een paar jaar geleden een vooroorlogse camera van zijn moeder kreeg, besloot hij de eerste anderhalf jaar van zijn nog prille carrière enkel analoog te fotograferen.

RolfvanRooij_DeKunstbode
Rolf van Rooij | Foto: Liza Wolters

Hoe ben je begonnen?

Toen ik de analoge camera van mijn moeder kreeg, moest ik alles handmatig aansturen en heb ik de techniek snel geleerd. Ik begon met documentaire straatfotografie. Toen ik een beter gevoel kreeg voor het medium maakte ik minimalistische straatbeelden waarin de band tussen mens en architectuur een belangrijke rol speelde. In het begin heb ik veel fouten gemaakt, maar daardoor ben ik er wel achter gekomen wat er allemaal mogelijk is binnen fotografie. Hierdoor stond ik open voor het abstracte werk waar nu mijn focus ligt.

Analoog fotograferen lijkt aan een comeback bezig te zijn…?

Op een bepaalde manier is het een hype geworden, maar daar is ook wel een nuttige reden voor: we leven in een drukke, snelle wereld. Sociale media maken dat kunstenaars gepusht worden veel te produceren. Maar het ding is: als kunstenaar moet je niet produceren, maar creëren. Als je gaat produceren ontstaat er niets nieuws. Centraal in mijn werk staat een kritische bevraging van het medium fotografie; wat is fotografie, wat zou het kunnen zijn? Wat gebeurt er als je alle figuratieve elementen die het werk koppelen aan een visueel element in onze eigen realiteit wegneemt?

Wat betekent het voor jou om op Haute Photographie te staan?

Het is een erkenning van waar ik mee bezig ben, waar ik van houd. Dat dat oké is, dat ik daar mee bezig mag zijn! Ik heb Roy Kahmann (initiatiefnemer van Haute Photographie) twee jaar geleden op een kunstbeurs ontmoet. Na wat over en weer contact wilde hij mij gaan coachen, heel bijzonder! Hij heeft mij geholpen de lijnen in mijn werk te zien. Waarom werkt dit wel, dit niet en waarom werken deze beelden wel goed samen en die juist niet? Ik ben daarom heel dankbaar dat ik sinds 1 januari door Kahmann Gallery gepresenteerd wordt!

RolfvanRooij.Kunstbode-3

Haute Photographie

19 t/m 22 mei

Keilepand, Keilestraat 9

entree: € 17,50
haute-photographie.com