Bouw Muziekwerf van start

Eerste podium voor jonge muzikanten

Kinderen die vanaf jonge leeftijd muziek maken, profiteren daarvan op de basisschool. Zo pikken ze spreken, lezen en schrijven vaak sneller op. Daarnaast zorgt muziek maken voor meer verbinding én betere samenwerking, zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. Muziek maken beïnvloedt ons brein positief en ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan. Precies dat – meer kinderen motiveren om muziek te maken – is een belangrijke pijler van de op te richten Muziekwerf.

469220_Muzikanten_RJO_-_Foto_VerRJSO
Rotterdams Junioren Orkest

Vraag een willekeurig iemand of die van muziek houdt en je zal bijna nooit ‘nee’ horen. Muziek zorgt voor ontspanning, geeft ons energie, een goed gevoel of wakkert andere emoties aan. En muziek doet nog veel meer dan dat, vertelt wetenschapsjournalist en natuurkundige Mark Mieras. Hij specialiseerde zich in hersenonderzoek en schreef veelvuldig over de meerwaarde van muziek op school. “Iedereen houdt van muziek en dat is niet gek, want muziek is met ons geëvolueerd. De evolutie van de mens ging hand in hand met muziek. Wist je dat er muziekinstrumenten zijn gevonden van 40.000 jaar oud? Logisch dat er zoveel dwarsverbanden bestaan!” Een gevolg daarvan is dat muzikaal getrainde mensen beter kunnen luisteren en spellen. “Door het maken van muziek leren kinderen doelgerichter, zelfstandiger en bewuster te werken. Ze worden zelfsturender, zoals dat heet. Van die eigenschap is aangetoond dat het bepalend is voor succes.” Kinderen die jong aan de slag gaan met muziek, zijn minder vaak dyslectisch en doorlopen de cruciale eerste leerjaren van de basisschool vlotter en met meer plezier. Maar het wordt nog mooier: muzikaal getrainde mensen zijn socialer. Mieras: “In muziekrijke culturen kunnen mensen zowel beter samenwerken als voor zichzelf zorgen. Binnen grote groepen mensen zorgt muziek maken voor een gevoel van gezamenlijkheid en verbinding. Op school zorgt muziek ervoor dat kinderen goed kunnen leren en functioneren. Muziekles op maandag is een uitstekende start van de lesweek.”

Muziekwerf
Muziekwerf (voorheen Doopsgezinde kerk) | Foto: Loes van Duijvendijk

Klinkende missie

Mieras ziet dat muziek het grootste effect heeft op mensen die van huis uit niet zo snel een instrument in handen krijgen. Muziek is dus niet alleen leuk, ontspannend en leerzaam, maar ook belangrijk voor de samenleving. De op te richten Muziekwerf in Rotterdam speelt daar op in. Een markant kerkgebouw uit 1951 – de laatste Doopsgezinde kerk in Rotterdam – wordt getransformeerd tot dynamische plek voor jeugdorkesten en -koren. Projectleider Roswitha Abraham, tevens architect en violist, vertelt erover. “Muziekwerf wordt een inspirerende ontmoetingsplek voor Rotterdamse jongeren van 6 tot 26 jaar. Jeugdensembles repeteren en presenteren hier onder één dak, plezier in het ‘samen muziek maken’ staat daarbij centraal.” Daarmee is de Muziekwerf straks de eerste permanente oefen- en concertlocatie in Nederland gericht op kinderen en jongeren. En daaraan was behoefte, verklaart Abraham. “Uit onderzoek bleek dat er weinig culturele voorzieningen voor kinderen zijn in en rondom Rotterdam centrum. Een huis voor muziek, gericht op kinderen en jongeren, is er sowieso niet in Nederland. Veel ensembles en koren hebben daarnaast moeite met het vinden van goede repetitieruimte. Dit leek ons daarom de beste invulling van het gebouw.” Niet alleen orkesten en koren, maar ook andere ensembles en muziekstijlen zijn welkom, benadrukt Abraham. “De Muziekwerf heeft drie pijlers. We willen kinderen muziek laten maken, ze vervolgens motiveren om dat te blijven doen én kruisbestuivingen en samenwerkingen stimuleren, voor een divers aanbod.” Mieras juicht dit toe. “Ik hoop dat de Muziekwerf een manier vindt om alle bevolkingsgroepen te bereiken. Door aan te sluiten bij andere culturen kan een gevoel van trots en verbinding ontstaan waar vooral mensen met een sociaal-economische achterstand baat bij hebben. Een initiatief als Muziekwerf kan zo bijdragen aan meer gelijkheid.”

211028 1. Muziekzaal
In de kerkzaal – straks concertzaal – zie je bij de juiste lichtinval het water van het Haagseveer weerspiegeld op het plafond. Het spiegelende plafond van de nieuwe entree imiteert dit effect. Verder zijn er verschillende oefenstudio’s en een foyer waar mensen elkaar ontmoeten. Artist Impression | Ontwerp: Powerhouse Company

Orgel blijft

Een grondige verbouwing gaat vooraf aan de muziek. Veel aandacht gaat daarbij uit naar akoestische en klimaataanpassingen. Abraham: “Samen met Powerhouse Company transformeren we het gebouw met veel respect voor de bestaande kwaliteiten. Ook het orgel blijft en kan een rol spelen bij toekomstige concerten. Ontworpen als schuilkerk is het nu een introvert gebouw. Een nieuwe hoofdingang geeft de Muziekwerf straks een duidelijk gezicht en open uitstraling. De werkzaamheden starten dit najaar.”

Universeel en onvoorwaardelijk

Als architect met muzikale achtergrond is Roswitha Abraham de gedroomde projectleider van Muziekwerf. “Muziekwerf is op mijn lijf geschreven, want ik ben doordrongen van de meerwaarde ervan. Ik herinner me goed dat ik op mijn elfde in een strijkorkest meespeelde in Groningen. Het repetitieweekend, op een kampeerboerderij in de bossen, was een gouden combinatie van samen dingen beleven en muziek maken. Ik beleef dat gevoel steeds weer als ik met een fijne groep mensen muziek maak. Dat kan overal ter wereld, ook al versta je elkaar niet. Met muziek creëer je iets dat verder gaat dan taal.”