De strip is een volwaardige kunstvorm

Cross Comix Festival stelt dit jaar het persoonlijke verhaal centraal

De vijfde editie van Cross Comix Festival vindt niet meer in Theater Rotterdam plaats, maar open en bloot op het Rotterdamse Katendrecht. Ook de makers geven zichzelf bloot met persoonlijke en ontwapenende verhalen, zoals die van Typex over zijn moeder in coronatijd.

Twee dagen bomvol beeldverhalen

"Vorig jaar was het Vroesenpark uit noodzaak onze festivallocatie, ontstaan vanuit de coronamaatregelen. Tot onze verrassing bleek dat veel leuker! We zagen toevallige passanten vertrekken met buttons, posters en boekjes,’ vertelt Theo Seesing enthousiast. Hij is verantwoordelijk voor het festivalprogramma en ontdekte in geïnteresseerde passanten vorig jaar een mooie bijvangst. “De strip is een volwaardige kunstvorm die al meer dan 100 jaar bestaat, maar er kleeft iets kinderlijks aan voor veel mensen. Ik vind het leuk dat we nu het tegendeel aan een groter publiek kunnen bewijzen, door ook buiten aanwezig te zijn.” Het thema van dit jaar - ‘Verhalen van de stad en daarbuiten’ - garandeert een rijk aanbod aan autobiografische beeldverhalen. Theo: “Het persoonlijke perspectief staat centraal. Dat zie je terug in het Burn-out dagboek van Maaike Hartjes en Je Moeder van Typex, maar ook in oorlogsdagboeken in strip- en illustratievorm. Zoals het getekende dagboek van Lies den Houting: ze was veertien tijdens het bombardement op Rotterdam. Met tekenen en schrijven in haar dagboek reflecteerde ze op haar leven in oorlogstijd.”

Kantine Walhalla en Verhalenhuis Belvedère zijn de uitgelezen plekken voor het festival. De vrijdag richt zich met allerlei workshops met name op jonge makers. “We spelen specifiek in op vragen als ‘hoe doe je dat nou, je eerste graphic novel uitbrengen?’ Om ze op weg te helpen organiseren we speeddates tussen debutanten en uitgeverijen.” De zaterdag is voor iedereen, met een uitgebreid randprogramma, exposities en een groot open atelier waar makers werken én hun werk verkopen.

Typex met moeder Foto Ivo van der Bent
Typex en zijn moeder Alice bij haar huis in Amsterdam Foto: Ivo van der Bent

Je Moeder

Eén van de sprekers op vrijdag is striptekenaar en illustrator Typex, bekend van onder andere zijn stripalbums over Rembrandt en Andy Warhol. Je Moeder is zijn eerste puur autobiografische boek, over de bezoekjes aan zijn moeder in coronatijd. “Het idee ontstond na een belachelijke conversatie over bananen via de intercom. Toen bedacht ik me dat het een strip was. Ik vond het kenmerkend voor de tijd en universeel bovendien: iedereen heeft een moeder. Die strip heb ik snel getekend en naar de Volkskrant gestuurd. De redactie reageerde enthousiast en vanaf dat moment was mijn moeder materiaal.” Elke dag kwam de inspiratie tot hem in de vorm van videogesprekken. Toen ze elkaar weer ‘gewoon’ mochten zien, werd dat steeds lastiger. “Soms pakte ik er ter plekke een notitieboekje bij, omdat het zo goed was wat ze zei.” Dat vond hij op den duur toch wat gek, dus hij besloot het maximaal een half jaar te doen én er een boekje van te maken. “Veel beroemde schrijvers maken een boek over hun ouders na hun dood. Ik vind het fantastisch dat ik haar nog tijdens haar leven een hommage kan brengen.”

Typex-bananen
Strip 'bananen', uit: 'Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter', door Typex

Cross Comix Festival

23 en 24 september

Kantine Walhalla, Veerlaan 11

Verhalenhuis Belvedère, Rechthuislaan 1

crosscomix.nl