de Kunstbode #12

september 2023 - Nieuw cultureel seizoen


Op de drempel van het nieuwe seizoen maken bezoekers én kunstenaars zich weer op voor aanstaande premières en openingen. En ook al worden kaartjes steeds later gekocht, het publiek heeft de weg naar de podia en musea teruggevonden.

Gelukkig maar, want er staat veel moois op stapel. Deze maand al bijvoorbeeld vindt de vierde editie van het Groot Rotterdams Atelier Weekend plaats met maar liefst ruim 890 kunstenaars. Of de baanbrekende Ai Weiwei, in de Kunsthal Rotterdam. Anselm Kiefer in Voorlinden, Yayoi Kusama in het Stedelijk Museum Schiedam of de meesterwerken uit Museum Boijmans in het Rijksmuseum. Hier worden begin 2024 ook de topstukken van Frans Hals uit de hele wereld getoond, aansluitend op de National Gallery in Londen waar de tentoonstelling al deze maand opent. Madonna doet ons land aan en Wende trekt langs de podia met haar nieuwe programma. Kortom, te veel om op te noemen en genoeg om te kiezen! Dat geldt ook voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen al is het nog afwachten wat de politieke partijen over cultuur te melden hebben...

Deze Kunstbode gaat over de rol en betekenis van kunst en kunstenaars voor stad en land. Hoe geven zij vorm aan ideeën en nieuwe inzichten. Kunstenaars zijn bij uitstek bekwaam in, wat heet, Futures Literacy. Het duiden van de toekomst, het richting geven aan morgen. Dat is wat kunst vermag en alleen daarom kan geen zinnig mens zonder.

Kijk vooruit met deze Kunstbode en laat u (ver)leiden door de kunsten. Een inspirerend nieuw cultureel seizoen gewenst!