De Wasserij, nieuwe plek voor mode en makers

DeWasserij-Rotterdam.jpg
De Wasserij in Rotterdam-Noord. Foto: Frank Hanswijk

In november 2019 opende De Wasserij in Rotterdam, de nieuwe broedplaats voor innovatieve mode en thuis voor 50 studio’s en een makerslab. Het doel? Een plek bieden aan creatief ondernemers die willen bijdragen aan een duurzame mode-industrie én daarbij de samenwerking tussen hen bevorderen. Initiator en directeur Olof van de Wal vertelt over de noodzaak, ontwerper Lidewij van Twillert illustreert het ideaal ervan.

Toen Van de Wal vier jaar geleden begon als directeur van Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam (SKAR) hoorde hij van verschillende modeontwerpers dat ze de behoefte hadden aan meer samenwerking. ‘Ze maakten fantastisch werk, allemaal vanuit hun eigen, individuele ateliers. Het waren eilandjes. Het idee ontstond om verschillende ondernemers uit de modebranche te verenigingen.’ Precies toen kreeg Van de Wal de oude wasserij van het Bergwegziekenhuis min of meer in zijn schoot geworpen: toeval bestaat niet. ‘Met een kleine groep werkten we een plan uit voor het opzetten van een eigen modeketen.’ Van de Wal noemt kleermakers, maar ook modefotografen, stylisten en agentschappen als waardevolle onderdelen van de keten: creatieven die elkaar kunnen aanvullen. ‘We willen ook een springplank zijn voor jong talent. Zo zijn we in gesprek met opleidingen tot kleermaker en modeontwerp, met als doel nauwer samen te werken.

Leerlingen in hun laatste jaar kunnen wij hier bijvoorbeeld klaarstomen voor zelfstandig ondernemerschap.’ Het idee zong rond in Rotterdam en de eerste geïnteresseerden meldden zich snel. ‘Toen ging de discussie een stap verder,’ vertelt Van de Wal. ‘De keten was belangrijk, maar als middel. Verduurzaming van de mode-industrie werd een gezamenlijk doel.’ De Wasserijondernemers ageren tegen de grootschalige vervuiling en sociale ongelijkheid die fast fashion vaak veroorzaakt en streven naar een betere toekomst. Ze dragen hier zelf aan bij door bijvoorbeeld duurzame materialen, lokale bronnen en productiefaciliteiten te gebruiken. ‘Wij willen hier meer doen dan alleen mooie spullen maken,’ besluit Van de Wal stellig. Nu, pas twee maanden na de opening, krijgt dat doel steeds meer focus. Een samenwerking tussen drie huurders illustreert dat prachtig: lingeriemerk Arí van Twillert, label Tegendraads en modefotograaf Julie Vielvoije werkten samen aan de collectie Waterdrift.

Foto: Frank Hanswijk
Foto: Frank Hanswijk

Duurzaam ontwerpen en samenwerken

Lidewij (Vera Arí) van Twillert maakt met haar lingeriemerk Arí van Twillert onder andere bh’s met 3D-geprinte pasvorm. Na haar studie aan de TU Delft (Industrieel Ontwerpen) ontwikkelde ze de Curvearis: een bh-beugel met perfecte pasvorm, op maat gemaakt door middel van een 3D-scanner die op basis van 20.000 datapunten de exacte maten berekent. Het ontwerp wordt geprint en met de hand verwerkt in een lingeriesetje dat perfect past, zozeer dat de cupgrootte per borst vaak net iets verschilt. De Curvearis is Van Twillerts pleidooi voor maatwerk én manifest tegen fast fashion. ‘De waarde van kleding is gedegradeerd, juist een persoonlijk ontwerp geeft veel meer waarde.’ Op uitnodiging van Taskforce Fashion – die 15 modeontwerpers uitdaagde om te reflecteren op de zeespiegelstijging – lanceerde ze eind 2019 haar nieuwste collectie Waterdrift. Van Twillert: ‘Bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht raakte ik geïnspireerd door een game die we speelden, waarbij we gemalen bedienden tijdens een gesimuleerde regenbui. Je ziet dan hoe complex en veelomvattend zo’n situatie is.’ Daar zag Van Twillert hoe regenbuien en waterstanden worden verwerkt tot grafieken en daar vond ze de inspiratiebron voor haar nieuwe collectie. ‘Twee grafieken van een zware regenbui vertaalde ik naar lingerie.

Bodysuit uit de Waterdrift-collectie van Lidewij van Twillert. Foto: Julie Vielvoije
Bodysuit uit de Waterdrift-collectie van Lidewij van Twillert. Foto: Julie Vielvoije

De ene grafiek toont de waterstand in de Boezemgemalen op het laagste punt van Nederland, de andere die in de Amsterdamse grachten.’ Kleurrijk borduurwerk van het Rotterdamse label Tegendraads verbeeldt de grafieken én geven de cups meer stevigheid. De Wasserij-fotograaf Julie Vielvoije verzorgde de fotografie van de collectie. Van Twillert: ‘De Waterdriftcollectie illustreert hoe vorm en functie samen kunnen gaan en toont daarnaast de kracht van samenwerking binnen De Wasserij.’

De Wasserij

Sint Agathastraat 54 | Rotterdam