Maak het ondenkbare denkbaar
Kunstenaars gaan altijd door
Het was schrijver/acteur Ramsey Nasr die overtuigde met zijn oproep om kunstenaars toe te voegen aan het Outbreak Management Team. Kunstenaars zijn immers bij uitstek getraind om het ondenkbare denkbaar te maken, de verbeelding te tarten en complexe scenario’s uit te diepen. Na een periode van stilstand, bezinning en stationair draaien lijkt de wereld te ontwaken uit een onaangename nachtmerrie. COVID-19 maakt duidelijk dat het in de toekomst anders moet, willen we niet opnieuw in een nog grotere crisis terechtkomen. Daarvoor is nodig dat we de waarden van onderwijs, zorg en cultuur onderkennen en investeren in de zachte kwaliteiten van de samenleving. Onderwijs, zorg en cultuur zijn geen ornament, maar vormen juist het fundament van een toekomstbestendige samenleving, zoals Nasr betoogt. Deze Kunstbode toont kunstenaarsprojecten, de meeste ongesubsideerd. Initiatieven die hoop bieden, ons tot nadenken stemmen, schoonheid laten zien, kortom ons de wereld laten herontdekken en daarmee perspectief op de toekomst geven.
Kunstaankoop steunt samenleving
Iedereen kan de kunsten steunen! Hoe? Door een kunstwerk(je) te kopen: je maakt dan niet alleen een kunstenaar blij maar ook jezelf. Ruim vijftig gerenommeerde kunstenaars ontwierpen een A2 formaat poster, ‘unlimited edition, limited available’. Tot 7 juli te bestellen bij kunstenaarsinitiatief Shimmer in Rotterdam en de Balie in Amsterdam. 2020Solidariteit is een project van Between Bridges en helpt culturele instellingen die door de COVID-19 crisis zijn getroffen. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Ming Wong, Wolfgang Tillmans, Isa Genzken en Marlene Dumas.
Om de bloemensector te steunen maakten Rotterdamse kunstenaars en illustratoren, waaronder Milou Maass, Lenny Oosterwijk en Lieke van der Wel, toepasselijke kunstwerken in oplage onder de noemer Bedankt voor die bloemen. Vergelijkbaar is Pictures for Purpose, waarin 36 Nederlandse fotografen zich verenigden om met de opbrengst van hun werk de Voedselbanken te steunen. Tenslotte mobiliseert kunstenares Tinkebell kunstenaars, politici en opinieleiders in een digitale ideeënbus. Zij biedt via Instagram kunstwerken aan bij intekening.
Eerste 1,5 meter concert in het Batavierhuis
Kika Sprangers: “Als je mij vorig jaar had verteld dat er in 2020 een pandemie zou uitbreken die de hele wereld op zijn kop zou zetten waardoor het einde verhaal zou zijn voor alle concerten had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Best naïef, denk ik nu achteraf. Het duurde dan ook even voordat het nieuws bij me was ingedaald en ik echt kon wennen aan het thuis zitten, de leegte omarmen. Gelukkig kon ik af en toe even mijn thuis ontvluchten en terecht in het Batavierhuis om saxofoon te studeren. Ik kwam Jesse Schilderink (saxofonist, collega) bijna dagelijks tegen. Samen praatten we op afstand over de absurditeit en heftigheid van de situatie en relativeerde we de boel voor elkaar als dat nodig was. Op een gegeven moment gingen we samen spelen. Zowel Bach’s vioolsonates als vrije improvisaties. Sinds de intelligente lockdown improviseren we in duo, dat we op 1 juni gaan delen met een intiem, 1,5 meter-afstand-publiek. Dat voelt onwennig, maar ontzettend fijn.
Studio Drift
Een kloppend hart, bestaande uit een zwerm van 300 lichtgevende drones verscheen afgelopen maand onaangekondigd boven de nachtelijke Maas. Kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, met live muziek van Joep Beving, ontwierpen met Franchise Freedom een ode aan het leven.
Het mag weer! Comedy Club Haug opent 2 juni na de lockdown met een wel heel actuele try-out van comedian Silverster Zwaneveld. In zijn nieuwe show ‘Lichtgeraakt’ legt Silvester op hilarische wijze uit waarom ‘geraakt’ worden een absolute basisbehoefte is.