OBJECT Rotterdam
Dé beurs voor design en sieraad
Kleurrijke kunst verbeeldt Palestijns verhaal
Zo kleurrijk als de kunstwerken van Susanne Khalil Yusef zijn, zo donker is het verhaal erachter. Trauma’s binnen haar Palestijnse familie blijken voor Susanne een onuitputtelijke bron van inspiratie. Haar werk verbeeldt de gevolgen van ontheemd zijn en vraagt aandacht voor het lot van Palestijnen in het algemeen. GoMulan gallery toont haar werk tijdens designbeurs OBJECT Rotterdam.
Vingervlug geeft ze vorm aan verhalen die uit haar tenen komen. Dan weer in klei, dan weer met textiel of in brons, maar altijd als onderdeel van een installatie die een groter verhaal vertelt. Dat is haar missie, de verkoop ervan is een bijkomstigheid. Steeds weer reageert Susanne oprecht verbaasd wanneer mensen interesse in haar werk tonen. Na jarenlang voor vriend, vijand en vele instituties onzichtbaar te zijn geweest, is dit meer dan ze had durven dromen. Schaamte voor haar buitenlands-zijn domineerde haar jeugd. De omarming ervan was het startpunt van haar kunst zoals we die nu kennen. “Eenmaal op de academie kon ik op mijn eigen achtergrond reflecteren. Sinds mijn 25e had ik een verblijfsvergunning en ontstond er meer rust en ruimte om terug te blikken. Tot dat moment vond ik de gebeurtenissen uit mijn jeugd normaal. Het gevoel van minderwaardigheid, volwassenen die tegen mijn ouders schreeuwden, niet bij vriendinnen thuis mogen spelen en vertalen voor mijn ouders.” Met haar kunst doorbreekt ze de generatieoverstijgende schaamte. Als eerste van drie generaties vluchtelingen kreeg Susanne de kans om te studeren: in 2018 behaalde ze haar master aan de St. Joost academie in Den Bosch. Ze maakt veel, want ze heeft veel te vertellen. “Zolang de Palestijnse situatie niet verandert, ben ik gevangen in dit thema. Ik hoop bij te dragen aan een andere blik en meer begrip. Namelijk: Palestijnen zijn ook mensen en de impact van kolonisatie is gigantisch.”
De Future Rocks van Jesler Muntendam zijn de edelstenen van morgen
Jewel Rotterdam is een blinkend nieuw platform waarin Rotterdamse sieradenontwerpers zich verenigen. Tijdens Rotterdam Art Week presenteren 27 aangesloten ontwerpers en twee studenten Sieraadvormgeving zich voor het eerst gezamenlijk bij OBJECT Rotterdam. Met zowel hun eigen collecties als een speciaal ontworpen sieraad voor mannen. Zo ook Jesler Muntendam. Ze studeerde in 2019 af aan de Willem de Kooning Academie met haar Future Rocks, een plastic antwoord op edelstenen.
De motivatie achter Jeslers ontwerpen is niet decoratief, maar idealistisch van aard. Haar doel? Het alomtegenwoordige en vervuilende plastic als luxe materiaal hercategoriseren, door het als grondstof voor de juwelen van morgen te behandelen. Haar sieraden dragen bij aan de vervulling van dit droombeeld, dat tijdens haar afstudeeronderzoek ontstond. “Ik raakte geïnspireerd door de plastic ‘gesteenten’, gevonden op het Hawaiiaanse Kamilo Beach (bijnaam: ‘Trash Beach’). Het illustreert de voetafdruk die we achterlaten, met materiaal dat we zelf creëerden.” Ze begon deze ‘stenen’ zelf te maken: een bewerkelijk proces van smelten, schuren en polijsten. “Het werden voor mij daardoor dierbare objecten, dus waarom niet ook voor iemand anders? Ik besloot dat het sieraden moesten worden.” De mensen die haar sieraden kopen, vinden duurzaamheid belangrijk. Want waar het bij edelstenen lastig is om te achterhalen onder welke omstandigheden ze zijn gemijnd, is de oorsprong van haar stenen transparant. Het waren chipszakken en snoepverpakkingen. Of koffiezakken. “Ik maakte laatst trouwringen voor een stel dat de verpakkingen verzamelde van de koffie die ze samen drinken.” Dat wordt vast een dubbel duurzaam huwelijk.
Mannensieraad
Tijdens OBJECT Rotterdam presenteert Jesler een mannensieraad. “Een lastige opdracht, want wie bepaalt of een sieraad door een man of een vrouw gedragen kan worden?” Jesler hoopt dat Jewel Rotterdam haar verdieping en verbinding biedt. “Ik ben nieuw in de sieradenwereld en ontdek graag hoe anderen over makerschap nadenken.”
OBJECT Rotterdam
20 t/m 22 mei
HAKA-gebouw
Vierhavenstraat 40, Rotterdam
Entree: € 15 (vrij toegang < 12 jaar)
objectrotterdam.com