Boijmans bij de Buren

Unieke samenwerking Rotterdamse musea

Tijdens de renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de wereldvermaarde collectie zichtbaar en toegankelijk in collega-musea in Rotterdam: ‘Hand in hand kameraden!’ Een voor de museale wereld unieke samenwerking.

De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.


boijmans.nl/buren


schutte erasmus mc foto aad hoogenboom.JPG
Erasmus MC, Thomas Schütte. Foto Aad Hoogenboom

Erasmus MC
Mensbeelden - Kracht & Kwetsbaarheid
9 september 2019 – 28 mei 2021

Vanaf 9 september zijn enkele hoogtepunten uit de beeldenverzameling van Museum Boijmans Van Beuningen te gast in de beeldentuin van het Erasmus MC. Voor kunstenaars is de menselijke vorm altijd een bron van inspiratie geweest: het lichaam, maar ook de emoties die ons mens maken. Vrolijk, verdrietig, bezorgd of in gedachten verzonken spiegelen de sculpturen zich aan het leven. En andersom, want als we onze fantasie de vrije loop laten zien we misschien wel iets van onszelf terug. Met een theatraal gebaar of juist een bescheiden houding nodigen de beelden uit om stil te staan bij wie we zijn en hoe we onszelf zien en laten zien. Op deze locatie in het ziekenhuis, waar het lichaam hoofdzaak is, verkennen de vijf sculpturen de kracht en kwetsbaarheid van wat het betekent om mens te zijn.

Meester van de Vrouwelijke Halffiguren, Maria Magdalena zingend bij de luit, ca. 1530.png
Meester van de Vrouwelijke Halffiguren, Maria Magdalena zingend bij de luit, ca. 1530

Museum Rotterdam
Ateliergeheimen
14 december 2019 – 19 april 2020

Museum Rotterdam laat je kennis maken met zes schilders die van de 17e tot de 20e eeuw in Rotterdam werkten. Aan de hand van steeds twee werken en diverse rekwisieten en modellen leer je de ateliergeheimen van Hendrick Sorgh, Pieter de Hooch, Nicolaes Muys, George Breitner, Kees van Dongen en Dolf Henkes kennen. Bij welke leveranciers kwamen zij voor hun benodigdheden? Wie stond model? Door het samenbrengen van de collectie van Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen geven de tentoongestelde schilderijen en rekwisieten allerlei achtergrondverhalen prijs over hun Rotterdamse makers.

kunsthal meesterlijk pissaro.JPG
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882

Kunsthal Rotterdam
Meesterlijk!
7 december 2019 - 29 maart 2020

Met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’ presenteert de Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen van beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Saenredam, Goltzius en Basquiat. Ook is werk te zien van minder bekende kunstenaars als Cornelis Saftleven en Joseph Augustus Knip. Ruim 130 werken uit de collectie Boijmans Van Beuningen belichten de bijzondere wisselwerking tussen schilder- en tekenkunst en laten de liefde zien van de grote meesters voor tekenen. De tekeningen lijken je dichterbij de kunstenaar te brengen en zijn vaak veel vrijer en intiemer dan de schilderijen die we van deze meesters kennen. ‘Meesterlijk!’ toont het grote meesterschap van kunstenaars die in beide kunstvormen uitmunten.

basquiat.jpeg
Jean-Michel Basquiat, Untitled (Zonder titel), 1982

Wereldmuseum Rotterdam
Wereld van ontmoetingen
2 oktober 2019 – 3 januari 2021

Boijmans bij de Buren daagt bezoekers bij het Wereldmuseum uit om op een andere manier naar de collectie van Boijmans te kijken. Door het samengaan van beide museumcollecties wordt inzicht gegeven in de wereld waarin de objecten zijn ontstaan. De combinatie van historische en hedendaagse vormgeving, etnografica en beeldende kunst is spannend en maakt onbekende geschiedenissen zichtbaar. Zo illustreert de blauwwitte Syrische zalfpot die door Jan Van Eyck is geschilderd op ‘De Drie Maria’s aan het Graf’ uit ca. 1425 wat voor uitwisseling er was in de wereld. Het is het vroegst bekende voorbeeld van Arabisch aardewerk dat is uitgebeeld in de Europese beeldende kunst.

zoutvat.JPG
Anthony Grill, zoutvat, 1646

Belasting & Douane Museum
Samensmeden. Meesters in zilver
16 maart 2019 – 17 januari 2021

Zilver smeedt de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en het Belasting & Douanemuseum samen tijdens ‘Boijmans bij de buren’. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten verhuizen van het Museumpark naar de Parklaan. En worden daar ondersteboven gepresenteerd, zodat de belastingtekens zichtbaar worden. Zo wordt het verhaal verteld over belastingheffing op zilver. In samenhang met schilderijen waarop zilver is te zien, zoals het wereldvermaarde werk ‘Soo gewonne, soo verteert’, 1661 van Jan Steen, wordt de collectie van Boijmans in een hele nieuwe context tentoongesteld.

kandinsky boijmans.jpeg
Wassily Kandinsky, Grosse Studie, 1914

Chabot Museum
Kunst stelt alles voor
februari - september 2020

In deze tentoonstelling concentreert het Chabot Museum concentreert zich op het internationaal expressionisme. Van de voorlopers tot de hoogtijdagen en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. De collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen komen op een sublieme manier samen in de bijzondere museumvilla uit de periode van het Nieuwe Bouwen.

Bezoekers bij Rothko. Foto- Aad Hoogendoorn.png
Bezoekers bij Rothko. Foto: Aad Hoogendoorn

Stedelijk Museum Schiedam
Rothko en ik
16 maart 2019 – 5 januari 2020

Op slechts 6 metrohaltes van Rotterdam blijft 1 van de 2 Rothko’s in Nederlands kunstbezit zichtbaar tijdens de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Grey, Orange on Maroon, No.8 krijgt een tijdelijk thuis in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk is daar op een nieuwe manier te ervaren. Hoe is het om er helemaal alleen voor dit kunstwerk te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat zelf ervaren. Je mag in je eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Paul Signac, Le port de Rotterdam, 1907.png
Paul Signac, Le port de Rotterdam, 1907

Maritiem Museum Rotterdam
Parels van de Zee
17 oktober 2020 - 4 september 2022

Sublieme zeegezichten van de 16e tot de 21e eeuw vinden hun thuishaven in het Maritiem Museum tijdens Boijmans bij de Buren. In een mix en match van schilderijen met onder meer de scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum ontstaat een tentoonstelling waarin de kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis samenvloeien. Woeste wateren, zeevaartgeschut, maar ook rivier- en havengezichten of schepen in het ijs vinden hun plaats in de tentoonstelling. Beroemde zeeschilders als Willem van de Velde de Oude in de Gouden Eeuw tot 19e-eeuwse meesters als Claude Monet en hedendaags werk van Bas Jan Ader passeren de revue.