Dubbele werkelijkheid en digitale drugs

10 jaar TEC ART festival

TEC ART is terug in Rotterdam om het tienjarig jubileum te vieren. Het tegendraadse festival rondom kunst en technologie heeft een unieke programmering met onder andere een psychedelisch gesammtkunstwerk, een monumentale DJ-booth, een video gemaakt door artificial intelligence, een outdoor rave in de Witte de Withstraat en trippy lichtinstallaties.

Tekst: Fay van der Wall

TEC ART 2022_2
TEC ART 2022. Foto: Roy te Lintelo

Dat klinkt allemaal heel spectaculair, maar het ontbreekt op dit festival niet aan een inhoudelijke basis. TEC ART profileert zich nadrukkelijk als maatschappijkritisch en voor deze editie krijgt die missie invulling met een openingssymposium over het thema drugs. Samensteller en moderator van het symposium Josephine Bosma licht toe wat het verband is met kunst en technologie: “Drugs hebben met name sinds de jaren zestig van de vorige eeuw directe en indirecte invloed op kunst en vormgeving. Zo kun je bijvoorbeeld de lichtshows bij concerten en in discotheken zien als een manier om te ‘trippen’, oftewel hallucineren zonder drugs te gebruiken.”

De hoek van de Boomgaardsstraat / Witte de Withstraat vormt het decor voor een doorgedraaide Cyberpunk Arena: 500m2 aan gratis te ervaren futuristische buitenkunst, de aangrenzende binnenruimtes van cultuurcentrum WORM zijn te bezoeken voor een psychedelische indoor-tentoonstelling met grensverleggende kunstwerken van bekende namen en aanstormende talenten. Het festival op woensdag 8 februari met een langgekoesterde wens van de organisatie: een taboedoorbrekend wetenschappelijk symposium rondom het controversiële thema drugs.


TEC ART Festival 2023

8 t/m 12 februari

WORM, Boomgaardsstraat 73

en Witte de Withstraat

tecart.nl