Steve McQueens Sunshine State voor het eerst in Nederland

In Depot Boijmans Van Beuningen

Sunshine State is het nieuwste werk van de Oscarwinnende filmmaker en Turner Prize-winnende kunstenaar Steve McQueen. Tot 12 februari 2023 is de multichannel installatie voor het eerst in Nederland te zien. IFFR-festivaldirecteur Vanja Kaludjercic vertelt over de totstandkoming en langverwachte expositie van het werk.

Tekst: Priscilla de Putter

Steve McQueen
Steve McQueen. Foto: Sam Jones

Een brandende zon ontrafelt zich. Pal ernaast verschijnen beelden uit het muzikale drama The Jazz Singer (1927): de eerste ‘talkie’ uit de filmgeschiedenis met gesynchroniseerde dialoog. Dit is in de basis het multichannel videoproject en het eerste kunstwerk dat McQueen maakte na zijn grote opdracht Year 3 in Tate Britain (2019) en een retrospectief in Tate Modern (2020). Hij reageert met Sunshine State op de vraag van IFFR om een werk te maken dat de 50e verjaardag van IFFR viert, vertelt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic. “We hadden McQueen al een tijdje op onze radar en wilden graag met hem samenwerken. Hij is een compromisloze kunstenaar en filmmaker die onze visie deelt over alles wat cinema kan zijn. ‘Wat is er een betere aanleiding dan IFFR’s vijftigste verjaardag in 2021?!’ dachten Edwin Carels en ik aan het begin van 2020, toen we de opdracht gaven.” Op dat moment wisten ze nog niets van de pandemie die op het punt van uitbreken stond en twee jaar lang voor een uitgestelde presentatie zou zorgen.

Steve_McQueen_PHB_09-1

Twee edities van IFFR vonden online plaats vanwege COVID-19, zonder de presentatie van Sunshine State. Het werk was daardoor als eerste te zien in Italië. Kaludjercic: “Al vanaf de ideefase was bekend dat het kunstwerk onderdeel zou zijn van een grote overzichtstentoonstelling van McQueen’s werk bij Pirelli HangarBicocca in Milaan. We wilden McQueen daarbij natuurlijk niet belemmeren en zijn blij dat Sunshine State in Milaan zo goed ontvangen is. Het is daarnaast geweldig om te zien dat deze extra tijd zorgde voor een doorontwikkeling van het werk, naar wat het vandaag is.” Eigenlijk was het werk bedoeld voor een publieke buitenruimte, maar volgens Kaludjercic is het zo mogelijk nog betekenisvoller en monumentaler in het Depot Boijmans Van Beuningen. Sunshine State is bovendien de eerste tentoonstelling die in de grootste ruimte van het Depot te zien is sinds de opening van het gebouw, eind 2021. “Het spectaculaire gebouw is een passende locatie voor dit monumentale werk, dat het publiek uitnodigt voor een moment van reflectie. Het is een kunstwerk dat iedereen die het ziet zeker zal raken.”

Naast Sunshine State biedt IFFR met het programma Art Directions een breed spectrum van alles wat cinema kan zijn. Kaludjercic: “We presenteren daarbij live optredens, installaties en virtual reality werken op locaties als Rotterdam Centraal, Glashaven, het Depot Boijmans Van Beuningen en WORM. We zijn niet te missen in onze thuishaven!”


Sunshine State

26 januari t/m 12 februari

Depot Boijmans Van Beuningen

boijmans.nl/depot

Depot Boijmans