The New Current geeft ruimte aan ambitie en experiment

25 veelbelovende kunstenaars

Nieuwe technieken en presentatievormen zoals installaties, performance, audiovisuele kunst en cross-overs zie je tijdens de Rotterdam Art Week in Brutus. 25 recent afgestudeerde en veelbelovende beeldend kunstenaars presenteren hun werk tijdens de expositie van platform The New Current. Drie jonge kunstenaars vertellen over hun werk en de vraag: wat heb je nodig om te maken en te ontwikkelen?

Tekst: Fay van der Wall


Mitzi Schreuder (22)

“In juni 2022 ben ik afgestudeerd aan het St. Joost in de richting Art en Research. Morbide nieuwsgierigheid is een belangrijk onderwerp voor me. Het is fascinerend dat mensen nare dingen ook interessant vinden. Ik werk erg op mijn intuïtie en een maakproces en de materialen waar ik mee werk inspireren me. Het materiaal waar ik graag mee werk zijn siliconen, daarmee heb ik een soort vleeshomp van 4,5 meter groot gemaakt. Je kunt niet helemaal thuisbrengen wat het is en bewegende elementen maken het nog meer vervreemdend. Mensen vinden het werk vaak vies en eng, maar willen ook dichterbij komen. Dat is de reactie die ik wil uitlokken. Het belangrijkste wat ik nodig heb om te werken is ruimte. Fysieke ruimte geeft mijn hoofd ruimte. Ik werk in een chaos, vaak op meerdere tafels tegelijk aan meerdere dingen. Zo kan mijn creativiteit onverwachte kanten op gaan en dat heb ik het liefst.”

eindexpositie 2022 Mitzi Schreuder


Catherine van Bijnen (25)

“In mijn denkwijze ben ik een kunstenaar, maar in mijn uitwerking een designer. Ik wil dat het resultaat een functie heeft. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd in de richting Transformation Design aan de Willem de Kooning Academie. Daar heb ik me bezig gehouden met de samenwerking van de mens met de intelligentie van de natuur. Het werk dat ik in Brutus ga laten zien is de installatie Fluid Frequency. Ik heb een compleet nieuwe techniek ontwikkeld om gips te vormen aan de hand van geluidsfrequenties. Wat ik daar zo interessant aan vindt, is dat het geluid echt de vorm bepaalt, zonder dat ik daar invloed op heb. Zo maak ik iets ontastbaars tastbaar. Als recent afgestudeerde kunstenaar heb ik een organisatie als The New Current echt nodig. Het biedt me een platform om mijn werk op mijn manier te laten zien aan een groot publiek.”

Catherine van Bijnen


Jamal Ageli (25)

“Mijn film en installatie Call Her The Morning Star gaat over een hemel vol satellieten, waarin niet-menselijke en menselijke hoofdrolspelers op de vlucht gaan voor technologische overheersing die boven hun hoofden plaatsvindt. Met deze installatie komen voor het eerst alle elementen van mijn artistiek onderzoek samen: cinematografie, digitaal gemaakte beelden, astronomie, poëtische verhalen en artistieke kritiek. Ook combineert de film een nogal Europese setting met Arabische symboliek en geluidsontwerp dat is geïnspireerd door mijn persoonlijke achtergrond. Films maken kan een behoorlijk dure, technische en logistieke onderneming zijn. Daarom ben ik blij dat ik een sterk netwerk van supporters heb. In 2022 ben ik afgestudeerd aan de KABK in de richting fotografie. Ik blijf altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen.”

Jamal Ageli


The New Current

7 t/m 12 februari

Brutus, Keileweg 10

thenewcurrent.org