Conny Janssen brengt beweging

Choreografe Conny Janssen ging in Rotterdam naar de Dansacademie en startte in 1992 haar eigen gezelschap Conny Janssen Danst, waarvan ze nu artistiek leider is. Met dans wil ze de stad iets teruggeven. ‘Ik wil mensen in beweging brengen en kennis laten maken met kunst. Dat is mijn drive.’ Een volgende stap in die missie is een nieuw ‘huis voor dans’ in de Rotterdamsewijk Katendrecht.

Dans als vertrekpunt, verbinding als doel
Conny Janssen Danst verhuisde in oktober van de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam-West naar Fenix I op Katendrecht in Rotterdam-Zuid. Met twee studio’s, kleedruimtes en kantoren is het een plek voor gevestigd en aanstormend talent, maar ook voor presentatie, educatie en samenwerking. Waarden als verbinding, generositeit, kwaliteit, creativiteit en betrokkenheid staan er voorop, altijd met dans als vertrekpunt.

‘EEN DANS BLIJFT ZICH ONTWIKKELEN EN BESTAAT BIJ GRATIE VAN DE UITVOERING’

Habitat-ConnyJanssen-9720.jpg
Conny Janssen. Foto: Nicoline Rodenburg voor boek Habitat Rotterdam

Uitspraken als ‘Ik doe iets intens, of niet’ en ‘Use the problem!’ illustreren Conny’s gepassioneerde en pragmatische aanpak. Inhoudelijk gaat haar werk vaak over de mens in relatie tot zijn omgeving. Zo zoeken negen mannen steun en verbondenheid bij elkaar in de voorstelling Zout (2011) en vormen de dansers in Courage (2016) een gemeenschap met eigen codes en rituelen. Regelmatig zijn de dansvoorstellingen op bijzondere locaties te zien, zoals de RDM Onderzeebootloods op Heijplaat, niet zelden begeleid door livemuziek. Toch is een voorstelling nooit écht af, zegt Conny. ‘Een dans is geen schilderij. Het blijft zich ontwikkelen en bestaat bij gratie van de uitvoering.’ En dus stopt het nooit, Conny’s werk. Toch staat ze steeds vaker stil bij haar successen, zoals het 25-jarig bestaan van haar gezelschap in 2017. En nu, bij haar nieuwe plek op Katendrecht. Conny: ‘Vanuit ons nieuwe huis op Katendrecht en vanuit onze plek in het veld willen we duurzamer impact maken op ons publiek, de stad en de wereld om ons heen.’ Dít is de beweging die Conny wil veroorzaken.

conny janssen danst mirror mirror.jpg
Conny Janssen Danst, MIRROR MIRROR, 2017. Locatievoorstelling in RDM Onderzeebootloods. Foto: Leo van Velzen

Conny Janssen Danst

toonaangevend in moderne dans

Conny Janssen Danst is sinds 1992 een Rotterdams dansgezelschap dat toonaangevend is in Nederland op het gebied van moderne dans. Choreografieën worden vaak krachtig en ontroerend genoemd, voorstellingen zijn divers en theatraal. Dat is mede te danken aan samenwerkingen met makers in fotografie, film, architectuur, theater en muziek. Dat gebeurt sinds augustus 2019 vanuit de nieuwe plek van het gezelschap, in Fenix I op Katendrecht.

connyjanssendanst.nl