Hooggeëerd publiek: graag uw aandacht voor… Circus Rotjeknor!

Het is maandagmiddag en voor de gevel van Fenix I staan opvallend veel kinderfietsen. De school is uit, de circusles van Circus Rotjeknor begint! Het jeugdcircus van Rotterdam verhuisde dit jaar van Fenixloods II naar het naastgelegen Fenix I op Katendrecht, waar een eigen oefenruimte voor het circus werd gerealiseerd. Hier is letterlijke ruimte om te rennen en springen én figuurlijke ruimte om te groeien.

Stunts leren na schooltijd

Het Rotterdamse circus bestaat sinds 1992 en telt maar liefst 250 artiesten in de leeftijd van 5 tot 25 jaar. Toegankelijkheid voor verschillende leeftijden en niveaus is een belangrijk doel van de organisatie. Het ultieme doel voor kinderen? Zoveel mogelijk coole kunstjes leren! De weg erheen is minstens zo belangrijk, vertelt circusjuf Merel ten Holt. Ze begon zelf op haar 16e met acrobatiek en is inmiddels 20 jaar en heel wat stunts verder. ‘Als je na weken oefenen een kunstje onder de knie hebt, geeft dat veel energie en zelfvertrouwen. Je traint bovendien je lichaam én doorzettingsvermogen.’ De waardevolle lessen die ze vroeger zelf leerde, brengt ze nu over op ‘haar’ artiesten in de dop. Jet (7 jaar) traint nu ruim een jaar bij Circus Rotjeknor, op de bal lopen is haar favoriete stunt. ‘Ik ben er nooit te moe voor, ook niet na schooltijd. Ik heb juist teveel energie en ben op andere dagen erg druk.’ Lily (8 jaar) denkt er hetzelfde over. ‘Het is fijn om na schooltijd lekker te kunnen klimmen, want op school zit je alleen maar.’ Ze demonstreert haar kunsten en hangt vol vertrouwen in de touwen: ze doet dit immers al sinds haar vijfde.

CircusRotjeknor-0830.jpg

Dat vertrouwen is precies zo’n mooie bijkomstigheid, vertelt Merel. ‘Langzaamaan verleggen kinderen hier hun grenzen. Je leert hier – vooral tijdens gezamenlijke kunstjes – ook op elkaar te vertrouwen en soms letterlijk op elkaar te bouwen.’ Op elkaar staan is geen uitzondering en zorgt voor het nodige gegrinnik. Doordat het circusspel meer is dan alleen een fysieke bezigheid, leer je er dingen die juist ook op school of later goed van pas kunnen komen. We zien het bij de start van de les, waarin Merel de kinderen vraagt om hun entree te maken als een professioneel circusartiest. Eén voor één komen ze op. Sommigen verlegen, anderen met verve en altijd na aankondiging van Merel als spreekstalmeester. ‘Dames en heren, hier is een acrobaat van wereldformaat!’ of ‘Hier komt de dame met de meest beweeglijke benen’ De warming up wordt daarna lijdzaam ondergaan. De échte stunts leren, daar is het de meesten om te doen. Aan het einde van de les zijn de kinderen unaniem: het is spannend, maar juist ook leuk om nieuwe dingen te leren. Hoewel bijdragen aan de fysieke en mentale ontwikkeling van jongeren een belangrijke doelstelling is, betekent Circus Rotjeknor voor hen in de eerste plaats de allerleukste speelplek die er is. Die ontwikkeling is een logisch gevolg.

Circus Rotjeknor

stoer sinds 1992

Circus Rotjeknor is een jeugdcircus en bestaat sinds 1992. Met circusspel willen ze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Rotterdamse jongeren en kinderen. Het circus verzorgt naast circuslessen ook circusfeestjes en circuszondagen, waarbij professionele artiesten hun kunsten vertonen aan het publiek. In augustus 2019 verhuisde Circus Rotjeknor naar Fenix I.

circusrotjeknor.nl