Machines maken kunst

Mural Machinepainting Show geeft een nieuwe interpretatie aan oude kunstvorm

Rutger de Vries
Rutger de Vries

Bij machine painting is het proces minstens zo indrukwekkend als het resultaat. Tijdens de Art Rotterdam Week zijn beide te aanschouwen op het terrein van de Van Nelle Fabriek. Machine painters Rutger de Vries (NL/D) en Ash Keating (AU) maken daar dynamische muurschilderingen tijdens de Mural Machinepainting Show. Marleen van Wijngaarden (MURALS Inc.) is verantwoordelijk voor het project.

Na haar tentoonstelling van muurschilderingen gebaseerd op 100 jaar De Stijl, besloot curator Marleen van Wijngaarden in 2017 meer aandacht te schenken aan deze kunstvorm in al haar verscheidenheid. ‘Schilderen op muren kent een lange traditie met zeer uiteenlopende inhoudelijke oorsprong en beeldtaal,’ aldus Van Wijngaarden. Ze miste een goed platform met ‘muurspecialisten’, die daarom moeilijk te vinden waren voor mogelijke opdrachtgevers. In 2018 besloot ze daar zelf invulling aan te geven met

agentschap en productiebedrijf MURALS Inc. Van Wijngaarden zoekt daarbij naar de autonome uitgangspunten binnen de hedendaagse muurschilderkunst. Met haar bureau vertegenwoordigt ze inmiddels 55 (internationale) kunstenaars in deze categorie. Van Wijngaarden: ‘De schilderingen die gemaakt worden tijdens de Machinepainting Show ontstaan op onconventionele wijze, zijn abstract én heel tijdelijk.’ Want in tegenstelling tot de grotschilderingen van Lascaux zijn deze schilderingen maar één dag zichtbaar.

Mural Machinepainting Show

Onderdeel van de Art Rotterdam Week

Donderdag 6 tot en met zondag 9 februari 2020

Van Nelle Fabriek (tegenover ingang Art Rotterdam)

www.murals-inc.com | www.artrotterdamweek.com