De BARBAAR is klaar

Nederlands grootste ruimte voor, door, van kunstenaars

Jeroen Jongeleen, Running a Circle. Courtesy Upstream Gallery Amsterdam.jpg
Jeroen Jongeleen, Running a Circle. Foto’s: Courtesy Upstream Gallery Amsterdam

Op 5 juni opent De BARBAAR als uitbreiding van de kunstenaarsenclave rond Joep van Lieshouts AVL Mundo in het Rotterdamse Merwe Vierhavengebied. Het ensemble gebouwen, werkplaatsen en de beeldentuin beslaat met de laatste uitbreiding in totaal ruim 6.000 m2. De openingstentoonstelling is een solo van de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Jongeleen die, ook op deze dag, de BRUTUS-kunstprijs ontvangt. Zijn tentoonstelling ‘Running in Circles / Movement and Politics In The Streets Of My City’ bestaat uit een serie werken op papier en video die gemaakt zijn in tijden van de Corona-maatregelen, social distancing en onvrijwillige quarantaine.

Jeroen Jongeleen, Vierkant over olifantenpad.jpg
Jeroen Jongeleen, Vierkant over olifantenpad

Bij velen veroorzaakte de COVID-19 lockdown een waanzinnige drang om te gaan rennen. Voor Jeroen Jongeleen is hardlopen echter geen ontsnapping aan de verstikkende huiselijkheid, maar een manier om de stad terug te winnen. Zijn voeten en het vuil op de zolen van zijn schoenen zijn gereedschap, en verlaten straten, postindustriële fabrieksdaken en parkeerterreinen aan de steiger zijn canvas. Hij rent in cirkels, gaat nergens heen, en maakt zo geometrische tekeningen die worden vergeleken met pre-Columbiaanse Nazca-geogliefen. De creatie van het werk is een oefening in uithoudingsvermogen, de output tijdelijk en gemotiveerd om de kracht en de dynamiek van de straat te illustreren. Het is een bewijs dat hij daar was. Jongeleens marathonlopen worden geregistreerd met een drone. Het vogelperspectief reduceert hem tot een onpersoonlijke pixel die over een simpele tekening beweegt.

Jeroen Jongeleen, Running Martin Creed, nr 850.jpg
Jeroen Jongeleen, Running Martin Creed, nr. 850
Jeroen Jongeleen, Dragging a Circle and Rectangle along.jpg
Jeroen Jongeleen, Dragging a Circle and Rectangle along a muddy Field, Corona3, 2020

De BARBAAR

Vrijdag 5 juni tot en met zondag 19 juli 2020

AVL Mundo | Keileweg 10b | Rotterdam

Openingstijden: vr t/m zo 12.00 - 18.00 | do op afspraak via mail@avlmundo.org

Opening: 5 juni om 18.00 uur via een speciale online (facebook/instagram) uitzending met Jeroen Jongeleen, Joep van Lieshout en anderen.

Tickets: www.avlmundo.stager.nl/web/tickets (reserveren met tijdslot is verplicht)

Alle activiteiten worden veilig en volgens de Corona-richtlijnen uitgevoerd.