In Het Archief komen maker en markt samen

Yvonne de Jong van Root Gallery

Opening multiples of one-Root-Jacqueline Fuijkschot
Opening 'Multiples of one', Root Gallery. Foto: Jacqueline Fuijkschot

Ateliercomplex Het Archief biedt plek aan jonge creatief ondernemers, ateliers en expositieruimten. Yvonne de Jong bestiert er Root Gallery, een galerie voor hedendaagse kunst, en Root Foundation, waarmee ze programma’s en tentoonstellingen ontwikkelt voor startende kunstenaars.

Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend opent ook Root Gallery de deuren. De galerie verhuisde onlangs naar een nieuwe locatie: Het Archief. Dit is een verzamelgebouw voor jonge creatief ondernemers, ateliers en expositieruimtes.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Yvonne de Jong en heb een galerie voor hedendaagse kunst in Rotterdam-West: Root Gallery. Parallel daaraan is er mijn stichting Root Foundation, waarmee we programma’s en tentoonstellingen ontwikkelen voor startende kunstenaars die een volgende stap in hun carrière willen zetten. Beide zijn gevestigd in Het Archief: een voormalig gemeente-archief waar je nu jonge creatief ondernemers, ateliers en expositieruimtes vindt.”

Yvonne de Jong Foto Jacqueline Fuijkschot.JPG
Yvonne de Jong. Foto: Jacqueline Fuijkschot

Waarom heb je hier jouw galerie?

“Covid gaf - naast veel ellende - ruimte tot nadenken. Tijdens de eerste lockdown realiseerde ik dat de galerieruimte op het Zwaanshals niet paste bij mijn ambities. Ik wilde een locatie die de bezoeker zou prikkelen, met ruimte voor ontmoeting en beleving. Ook zocht ik een plek die kunstenaars uitdaagt bij het ontwikkelen van nieuwe shows. In Het Archief vond ik dit alles, SKAR gaf me de kans om hier een ruimte te huren. De galerie vraagt om een groots gebaar. Het is geweldig om te zien hoe dat door kunstenaars met beide handen wordt aangegrepen.”

Kun je iets vertellen over Het Archief en de andere huurders? Wat maakt dit een unieke plek?

“In Het Archief komen maker en markt samen. De huurders zijn uiteenlopend: van illustratoren tot keramisten en fotografen. In de komende maanden sluiten er ook verschillende collectieven met stadsmakers en animatoren bij. Het pand zelf is uniek vanwege de ruimte voor programma; de onderste twee etages zijn beschikbaar voor tentoonstellingen, lezingen en andere bijeenkomsten. Zoals masterclasses waarbij kunstenaars handvatten krijgen om te groeien als ondernemer. En diners om cultuurmakers en kunstliefhebbers elkaar te laten ontmoeten. Het pand wordt nu nog flink verbouwd. De eerste etage is net klaar, de begane grond en andere etages worden nog onder handen genomen. In de loop van 2022 komen ook hier ateliers. Een ander groot pluspunt van Het Archief vind ik de grote buitenruimte, ook die heeft veel potentie.”

Waarom doe je mee aan GRAW?

“Het Archief oogt van buitenaf wat gesloten, maar het is een heel prettige plek. Het pand stond lang leeg, waardoor veel mensen het kennen als een verlaten plek. Het lijkt me een mooie kans om bezoekers te ontvangen en ze de mogelijkheden te tonen. Want hoewel het pand nog wordt opgeknapt, ervaart iedereen bij een bezoek direct de potentie ervan. Dat gevoel willen we delen. Omdat er veel ruimte is voor programma, staan we bovendien open voor ideeën van cultuurmakers en kunstenaars uit de hele stad.”

Wat wil je mensen met jouw plek tonen?

“In de basis lijkt Root Gallery traditioneel van opzet, met elke twee maanden een nieuwe show. Toch ervaar ik een groot verschil met andere galeries. De kunstenaars hebben bijvoorbeeld een sterke onderlinge band en gunnen elkaar daardoor veel. Deze verbondenheid is ontstaan doordat we werken op basis van transparantie en vertrouwen. Juist dit stelt ons in staat om te groeien als galerie, als kunstenaars en als mensen. Ik hoop dat deze energie voelbaar is in onze ruimte.”

Op welke reacties hoop je?

“Tijdens het atelierweekend is de soloshow ‘Multiples of One’ van Donald Schenkel te zien. Ik leerde Donald kennen in 2014, toen hij nog studeerde en ik nog geen galerie had. Inmiddels zijn we veel shows, beurzen en projecten verder én zetten we een nieuwe stap: een enorme installatie als samenvatting van zijn werk van de afgelopen jaren. Ik hoop dat het werk indruk maakt op de bezoeker, dat het voor verwondering zorgt, zowel positief als negatief. Dat wil ik met Root Gallery bereiken.”

Welk ander atelier(complex) mogen bezoekers niet missen? Waarom?

“De Gantel Studio’s in de Gantelstraat (Spaanse Polder) is een aanrader. Hier zijn kunstenaars Donald Schenkel en Freerk Wilbers gevestigd, met beide werk ik graag samen. Andere kunstenaars die hier werken zijn Joris Kuipers en Jake Kelly. In dit complex zie je goed wat een gemeenschappelijke ruimte kan doen voor de huurders onderling. Zo mogen ze de centrale hal steeds tijdelijk gebruiken voor grote projecten. Het pand ligt wat afgelegen, maar het is de moeite waard om heen te fietsen.”

rootgallery.com

Het Archief, Robert Fruinstraat 52