Acht dagen 'Tunnel of Love'

Maastunnel wordt bedevaartsoord voor Valentijnsdag

Maas Tunnel of Love shets.png
Tunnel of Love (artist impression)

Als eerste verkeerstunnel in ons land opende op 14 februari 1942 de Maastunnel. Vanwege de oorlog ging dat met weinig feestgedruis. Na meer dan 75 jaar trouwe dienst ondergaat deze veelgebruikte oeververbinding dezer dagen een grondige restauratie. De Maastunnel is inmiddels uitgeroepen tot rijks- monument en niet meer weg te denken uit Rotterdam.

Tijdens de Rotterdam Art Week wordt de Maastunnel de Tunnel of Love, een ondergronds ervaring die eindigt op 14 februari, de verjaardag van dit Rotterdamse icoon, én Valentijnsdag! De meeste gebruikers zijn auto’s, voor tweewielers is een aparte tunnelbuis, waarvoor imposante roltrappen de fietser naar beneden en aan het andere einde weer omhoog brengen. Minder bekend is de schier eindeloze voetgangerstunnel, die duizend stappen telt en dagelijks door een paar honderd voetgangers wordt gebruikt. Deze wandeling onder de Maas, op meer dan 20 meter onder NAP, is op zich al een ervaring. Door de tijdelijke interventie van VOLLAERSZWART wordt deze ondergrondse tocht een buitengewone belevenis.

VOLLAERSZWART gebruikt de stad als podium en is wereldberoemd door city dressing projecten in o.a. Istanbul, Amsterdam, Milaan en Rotterdam. Het huwelijk van koning Willem Alexander en Koningin Maxima in 2002 betekende hun doorbraak bij het grote publiek. Voor de inhuldiging van koning Willem Alexander mochten ze opnieuw de hoofdstad omtoveren tot een feestelijk decor. Sindsdien werken Madje Vollaers en Pascal Zwart vanuit hun Rotterdamse studio voor North Sea Jazz, het Holland Festival en de Tour de France.

Tunnel of Love is geopend van 8 t/m 15 februari.