Art Rotterdam

grootste Nederlandse kunstbeurs

Mondriaan Fonds toont talent

Als onderdeel van Art Rotterdam stelt gastcurator Macha Roesink de zevende editie van Prospects & Concepts samen. De jongste generatie afgestudeerde kunstenaars die in 2017 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen, krijgen het podium.

Art Rotterdam is een uitgelezen kans om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Kunstenaar Lisa Sebestikova die deelnam aan de vorige editie van Prospects & Concepts bevestigt dit: “Te midden van Art Rotterdam krijg je als jonge kunstenaar de mogelijkheid om met veel mensen in contact te komen en te spreken. Iedereen is in principe binnen handbereik.”

Prospects & Concepts 2018. Foto: Joost de Leij
Prospects & Concepts 2018. Foto: Joost de Leij

Met 67 deelnemende kunstenaars biedt Prospects & Concepts ook dit jaar weer een uiteenlopende waaier aan disciplines, variërend van schilderkunst tot videokunst, van performances tot fotografie
en nog veel meer. Daarbij is er ook aandacht voor de rol van onderzoek bij het maken van kunstwerken. Zoals bijvoorbeeld de alledaagse geluiden die Elise ’t Hart verzamelt voor haar Instituut voor Huisgeluid. Speciaal voor Prospects & Concepts zal zij een dependance openen met een nieuwe collectie geluiden van Art Rotterdam.


Jonge kunstenaars en nieuwe sculpturen bij Atelier Van Lieshout

AVL Mondo
AVL Mundo

Tijdens de Rotterdam Art Week opent AVL Mundo haar deuren met een gratis toegankelijke tentoonstelling.

Jonge kunstenaars Neo Matloga (winnaar Koninklijke Prijs voor Vrije Schilder- kunst 2018) en Wouter Paijmans (winnaar Buning Brongers Prijs 2018) exposeren het werk dat zij maakten tijdens hun residency bij AVL Mundo.
Het werk The right to right/wrong van Castro en Ólafsson zal permanent geïnstalleerd worden op de silo op het complex. Ook toont Atelier Van Lieshout nieuwe sculpturen zoals Back to the future clock en Mechanical Rat.

Screenshot 2019-01-22 at 16.06.29.png
Joep van Lieshout. Foto: Vincent Mentzel


‘Durf één stap buiten je comfortzone te zetten’

Curator Hester Alberdingk Thijm over het aankopen van kunst, over passie en over de do’s and don’ts.

Screenshot 2019-01-22 at 16.28.28.png
Hester Alberdingk Thijm, directeur van de AkzoNobel Art Foundation en curator van Now/Forever. Foto: Carlo ter Ellen en kunstwerk: Frank Havermans

Gepassioneerd en betrokken is Hester Alberdingk Thijm, als ze komt te spreken over jonge kunstenaars, tentoonstellingen maken, atelier- bezoeken en kunst verzamelen.
Of het nu gaat over haar functie als directeur van de AkzoNobel Art Foundation; de bedrijfscollectie waarvoor ze in de afgelopen 24 jaar zo’n 1800 werken van jonge
en gevestigde internationale kunstenaars aankocht. Of wanneer ze het heeft over de nieuwe sectie op Art Rotterdam: Now/Forever, waar zij de tentoonstelling cureert. De presentatieruimte is een ontwerp van Tom Postma, wereldwijd gerenommeerd beursarchitect. “Uitgangspunt is een centrale plek op de beurs creëren waar werken van verschillende galeries naast elkaar geplaatst zijn en met elkaar en de kijker een gesprek aangaan”, aldus Alberdingk Thijm. Leidende criteria bij de selectie zijn actualiteit (Now) en een duurzame kwaliteit (Forever).

Wat ze tegen beginnend verzame- laars zou willen zeggen? “Ga vooral naar Prospects & Concepts, georganiseerd door het Mondriaan Fonds, de sectie van de beurs met de jongste generatie veelbelovende kunstenaars. Spreek daar de kunstenaars aan en heb het over de werken. Durf ook galeriehouders aan te spreken; ze zijn er om je uitleg te geven. Weet dat er zoiets bestaat als de Kunstkoopregeling, de renteloze lening van de staat die kunstwerken binnen ieders bereik brengt. Kijk, ga op ontdekkingsreis en durf vervolgens één stap buiten je comfortzone te zetten bij de aankoop van een werk dat je aanspreekt. Een werk dat je niet direct helemaal kan doorgronden; daar heb je het langst plezier van”, aldus Hester Alberdingk Thijm.

Art Rotterdam

Donderdag 7 tot en met zondag 10 februari 2019

Van Nellefabriek | Van Nelleweg 1 | Rotterdam

Openingstijden: do t/m za 11.00 - 19.00

Tickets: € 19,50 | online € 16,50 | kinderen t/m 12 jaar gratis

2-daags ticket € 27,50 (alleen online te bestellen)

online catalogus op www.galleryviewer.com

www.artrotterdam.com


Volgende pagina: Haute Photography