Culinaire tips in Rotterdam
van acht culturele smaakmakers
‘Ik ben vaak te vinden bij Spirit (Mariniersweg 9). De vegetarische gerechten die ze daar serveren zijn zo lekker! Geen moment mis ik vis of vlees als ik daar eet. Dat is voor een foody als ik erg inspirerend.’
‘Bij restaurant Spirit (Mariniersweg 9) mag je zelf opscheppen. Je wordt verleid door een buffet met vijftig verschillende gerechten. Niet koekeloeren op een menu kaart
en wachten op iemand die de bestelling opneemt. Dit systeem is heel prettig en efficient maar het eten bij Spirit is vooral gruwelijk lekker. Met respect voor dier en milieu 100% vegetarisch eten!
‘Afgelopen zomer werd ik verliefd op De Viskantine (Willem Buyte- wechstraat 45), een uitbreiding van De Machinist tijdens de zomer. Door de informele setting, de geweldig locatie en het heerlijke eten waande ik me even terug in Lissabon. Nu helaas dus weer even wachten.’
‘Tijdens Rotterdam Art Week is er zoveel kunst te bekijken en te beleven dat er nauwelijks tijd over blijft om te eten. Mijn tip is om zeker even Hamburg (Witte de Withstraat 94B) aan te doen. Ik kom er vaak, na een opening in de Kunsthal, met collega’s of met de familie. Heerlijke dikke frieten met truffel mayonaise, burger met jalapeños en IPA bieren.’
‘Mijn favoriete restaurant is Toko Trash (Vijverhofstraat 10), onder bezielende leiding van chef Manuela Goncalves Tavares.
De creoolse keuken op z’n Rotterdams: haar befaamde pindasoep trekt bezoekers uit heel Nederland. Dankzij haar binding met de muziek scene, tref je regelmatig artiesten en andere culturele smaakmakers in Toko Trash. Ook kom ik graag in Happy Earth (Zwaanshals).’
‘Favoriet in Rotterdam zijn de Surinaamse eethuizen en dan
met name Warung Mini (Witte de Withstraat 47) voor de saotosoep of de roti en Madame Jeanette (Eerste Middellandstraat 11) voor een broodje pom. En voor 50 euro eet je een hele kreeft! Wat ze zo onweerstaanbaar maakt? Het eten natuurlijk en de fijne losse sfeer.’
'In een stad waar de culinaire cultuur bloeit is het lastig kiezen. Ik start de dag bij Bas Bakt (Hartmanstraat 22A), halverwege de dag kom ik graag bij Warung Mini (Witte de Withstraat 47) en in de avond zie je me met vrienden bij Old Scuola (Achterklooster 1). Deze laatste is gevestigd in het fantastisch gerenoveerde na-oorlogse Het Industriegebouw (www.hetindustriegebouw.nl).’
‘Een van mijn favoriete plekken in Rotterdam is Asian Glories (Leeuwenstraat 15), in dit restaurant wordt de echte Chinese keuken geroemd. De culinaire gerechten zoals pekingeend en dimsum zijn voor mij een herinnering aan de vele reizen die ik naar China heb gemaakt.’