Laat u inspireren in Rotterdam!

Rotterdam Art Week

Dagenlang bruist de stad: speciale openingen, lezingen, presentaties, rondleidingen, debatten en verschillende kunstbeurzen maken Rotterdam tot het kloppend culturele hart van Nederland. Art Rotterdam, Nederlands meest vitale kunstbeurs, beleeft zijn 20e editie en is uitgegroeid tot het bruisend centrum van een lange week vol nieuwe internationale kunst, fotografie en design. Met designbeurs Object, solopresentaties van kunstenaars in Qade en de fotobeurs Haute Photographie is Rotterdam de eerste helft van februari uitgegroeid tot een jaarlijkse verplichte tussenstop voor kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland.

De Hef in aanbouw
De Hef in aanbouw. Collectie Stadsarchief Rotterdam

Februari biedt ook de aftrap van de meerjarige tentoonstellingsreeks Boijmans bij de Buren waarin collectieonderdelen van Museum Boijmans Van Beuningen te zien zijn in zeven Rotterdamse musea en museale sculpturen geplaatst worden in het compleet vernieuwde Erasmus Medisch Centrum. Deze uitzonderlijke samenwerking start in de Kunsthal Rotterdam met een ruime selectie uit het prentenkabinet van Museum Boijmans, de grootste verzameling Picasso’s die ons land rijk is. De Rotterdam Art Week biedt een uitgelezen kans (opnieuw) kennis te maken met een stad die volop in ontwikkeling is. Alle beurzen vinden plaats in monumentale gebouwen: de Van Nelle Fabriek, het HAKA gebouw, de voormalige vertrekhal van de Holland Amerika Lijn en Las Palmas.

Alle vier exponenten van Rotterdams architectonische bravoure. Alle vier kenmerkend industrieel erfgoed aan de Maas. En als het aan de filantropische Stichting Droom en Daad ligt, krijgt Rotterdam in de toekomst meer van dit soort monumenten met een culturele invulling. Vooruitlopend hierop gaf Stichting Droom en Daad de kunstenaar Berndnaut Smilde opdracht een werk te realiseren in het rijksmonument Katoenveem, destijds een van de eerste betonconstructies in ons land. Wanneer het kolossale Katoenveem gered wordt van verder verval kan het in de toekomst dienst gaan doen als een zogenaamde art commissioned space, een nieuw type tentoonstellingsplek en een prachtige aanvulling op het museale aanbod in Nederland.