Picasso op papier

Groots overzicht van de kunstenaar van de eeuw

01_KH_Picasso.jpg
Pablo Picasso, Femme au corsage à fleurs, 1958
p10_6 Pablo Picasso_Sculpteur et Modele Agenouille_1933.jpg
Pablo Picasso, Sculpteur et Modele Agenouille, 1933

Voor het eerst in lange tijd is in Nederland een solo- tentoonstelling met prenten van Picasso te zien. Uit de grootste Picasso verzameling van ons land, die van Museum Boijmans Van Beuningen, is een ruime selectie gemaakt van zeventig werken op papier die een fraai overzicht biedt van zijn rijke oeuvre.

Picasso (1881 - 1973) maakte tijdens zijn leven meer dan 2500 prenten in de meest uiteenlopende technieken. Eigenlijk is er geen techniek of materiaal waaraan hij zich niet waagde: keramiek, hout, brons, litho’s, etsen, tapijten, theaterdecors, tekeningen en natuurlijk olieverfschilderijen. Picasso was even rusteloos als productief. Wie alle werken die ooit uit zijn handen kwamen optelt, komt tot het duizelingwekkende aantal van rond de 50.000. Over het precieze getal lopen de schattingen uiteen maar er zijn weinig kunstenaars van deze omvang. Relevanter is dat Picasso bij uitstek de enige kunstenaar is die vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan zijn dood in 1973 kunstgeschiedenis schreef, zelfs letterlijk dicteerde.
De Guernica en zijn Les demoiselles d’Avignon, zijn kubistische werken, blauwe periode en late expressionistische schilderijen zijn hoogtepunten in de kunst. Er is geen kunstenaar die zichzelf zo vaak telkens opnieuw uitvond, en dat steeds tot een hoogtepunt wist te brengen om ver- volgens een volstrekt andere richting in te slaan.

Daarvan wordt gezegd dat iedere stijl van Picasso gepaard ging met een nieuwe minnares, anderen zeggen dat iedere nieuwe vrouw juist aanleiding was voor een andere stijl. De jonge Marie- Thérèse Walter, zijn minnares vanaf 1927, was de voornaamste muze voor de ‘Vollard Suite’ uit 1930-37. Deze serie is een hoogtepunt in Picasso’s grafische oeuvre. In de ‘Vollard Suite’ treedt de vrouw, in tal van variaties, op als model van een beeldhouwer. Ook wordt ze bemind en bespied door de minotaurus, half mens, half stier, in composities met sterk surrealistische trekken. In het late grafische werk blijven erotiek en voyeurisme belangrijke thema’s. Het werk van Picasso is opvallend genoeg weinig in Nederland te zien. De renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen biedt dan ook een buitenkans om uit de bijna vierhonderd werken die het museum bezit, een ruime selectie te tonen. Picasso op papier start tijdens de Rotterdam Art Week en is te zien tot en met 12 mei 2019.

02_KH_Picasso.jpg
Pablo Picasso, Buste de Femme au Chapeau, 1962
p10_portret picasso.jpg
Pablo Picasso