In het Batavierhuis klinkt altijd muziek
‘Ook ‘s nachts kunnen repeteren als je in een flow zit’
Op zondag 6 oktober opent het Batavierhuis in Rotterdam. In het monumentale Batavierhuis hebben Rotterdamse muzikanten een nieuwe plek waar zij 24/7 kunnen repeteren. ‘Want je hebt niet alleen overdag inspiratie,’ zegt directeur Janneke Slokkers.
Hoge plafonds, parketvloeren en lambriseringen in de originele kleuren: het Batavierhuis aan de Pieter de Hoochweg is een inspirerende werkplek voor musici. Het gebouw in Delfshaven heeft sinds kort de beschikking over vijf repetitieruimtes, twee opnamestudio’s, een fotostudio, diverse werkplekken en kantoren, twee podia en een bar. Het Batavierhuis hoopt daarmee bijzonder talent te kunnen behouden voor de stad. Directeur Janneke Slokkers: ‘Wij bieden rust en ruimte om muziek te kunnen maken, te creëren en je te laten inspireren. Dit gebouw is ruim, schoon en goed geoutilleerd; dat maken muzikanten niet vaak mee. Ze kunnen gewoon hun spullen laten staan en de volgende dag verder gaan waar ze zijn gebleven. Als je een dag geen inspiratie hebt, of later wilt beginnen, dan kan dat. Er zijn mensen die pas ‘s nachts weggaan omdat ze in een flow zitten of op zondag een uurtje rustig door kunnen werken. Elke muzikant heeft een sleutel en kan 24/7 naar binnen. Zo’n plek is vrij uniek.’
Ook mensen die niet zelf spelen, maar wel een link met muziek hebben, maken gebruik van de broedplaats. Eerst komt een boekhouder binnen die alleen artiesten als klant heeft; vervolgens een fotograaf die ook violist is. Slokkers, zelf klarinettist, kijkt op haar horloge: ‘De muzikanten zijn meestal iets later; die hebben ’s avonds vaak een optreden gehad.’
Die mix van Batavieren werkt heel praktisch: ‘In de ene ruimte wordt wel muziek gemaakt, in de andere niet. Bovendien brengt iedereen zijn eigen netwerk mee. Daardoor kunnen mensen aan elkaar worden gekoppeld en bouwen we één groot netwerk. Als muzikant speel je niet alleen een instrument, je bent ook ondernemer. We hebben nu zoveel expertise in huis dat je hulp kunt vragen bij: hoe presenteer ik mezelf op socials, wat doe ik met mijn site, en hoe doe ik mijn btw-aangifte?’ De aanwezigheid van verschillende disciplines versterkt de belangrijkste doelstelling van het Batavierhuis: wie een ruimte wil, moet bereid zijn elkaar te ondersteunen.
Andere voorwaarden: kandidaatgebruikers moeten in de muzieksector werken, wonen in Rotterdam en willen innoveren. Op eigen kracht: ‘De Batavieren zelf vormen het Batavierhuis.’ Van de zestig mensen die gebruik mogen gaan maken van de ruimten hebben we nu 31 muzikanten en 16 kunstenaars en andere creatieven.’ Het Batavierhuis heeft ook twee podia voor ‘huiskamerconcerten’. Om te try outen of programma’s te presenteren die binnen het huis zijn ontstaan. Daarmee kunnen de Batavieren hun werk aan publiek laten zien en horen, en kunnen ze een band met publiek opbouwen – mensen die nieuwsgierig zijn naar nieuwe experimentele dingen in allerlei verschillende stijlen en vormen. De Batavieren spelen de ene keer accordeon en de andere keer saxofoon. Componeren en zingen doen ze ook bijna allemaal. Van klassiek tot pop en van jazz tot wereldmuziek.’ Hiermee is het Batavierhuis een waardevolle toevoeging in de stad voor makers en publiek.
Het Batavierhuis
opent 6 oktober 2019 officieel met een speciaal programma.
Volgende pagina: Eredivisie van de dance